BOZYAZI BELEDİYESİNDEN HALKIMIZA SAĞLIK KONFERANSI...

Kanser hastalıkları hakkında farkındalık yaratmak, halkı bilinçlendirmek üzere  Bozyazı Belediyesince konferansı düzenlendi.

Düzenlenen konferansa; Bozyazı Belediye Başkanı Mehmet BALLI, Bozyazı Belediye Başkan Yardımcısı Birsen ATILKAN, İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ahmet Hakan ACI, Bozyazı Devlet Hastanesi Müdürü Murat BAL, sağlık personeli, belediye personeli ve vatandaşlar  katıldı.

Belediye Başkanı Mehmet BALLI, konferans öncesinde yaptığı konuşmada,    Prof. Dr. Ali AYHAN ve ekibinin Bozyazı’ya bilgilendirme ve tarama amaçlı birkaç kez geldiğini ifade etti. Prof. Dr. AYHAN’ ın, bir seferde 800 kadını muayene ettiğini dile getiren BALLI, acil vaka olarak görülen 20 kadını tedavi için Ankara’ya götürdüğünü, sağlık güvencesi olmayanlara da yardımcı olduğunu anımsatarak teşekkür etti.

Konferansa konuşmacı olarak Prof. Dr. Ali AYHAN Prof. Dr. Özden ALTINDAĞ Prof. Dr. Mahmut Can YAĞMURDUR, Uzm. Dr. Yusuf Taner KAFADAR ve Uzm. Dr. Latife ATASOY KARAKAŞ katıldı.

Türk Jinekolojik Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali AYHAN,  kadınlarda en sık karşılaşılan rahim ağzı kanserinin önlenebilir bir kanser türü olduğunu belirterek kanserden korunma yollarını anlattı. Günümüzde aşı olmak suretiyle yüzde 70 önlenebildiğini bilimsel olarak anlattı.  Prof. Dr. Ali AYHAN; aşı yaptırma imkanı olmayanların devletin ücretsiz olarak yaptırdığı taramayı mutlaka yaptırmalarını, taramanın amacının ise erken tanı olduğunu, erken tanının ise hayat kurtardığını sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Mahmut Can YAĞMURDUR, her 9 kadından birinde meme kanserinin geliştiğini dile getirerek, meme kanseri görülme sıklığının her yıl arttığına, artışın özellikle genç kadınlarda olduğuna dikkat çekti. Cilt veya meme başında kanama, kaşıntı ve sulantılı yaralar, meme başında çöküntü şekil bozukluğu, meme cildinde ödem, ısı artışı ve kızarıklık gibi belirtiler ile ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda en yakın sağlık kurumuna başvurun" ifadelerini kullandı.

Uzman   Doktor Latife ATASAY KARAKAŞ meme kanseri önlenir mi? ve kanserle ilgili bilinen yanlışları, slayt eşliğinde anlattı.

Prof. Dr. Özden ALTINDAĞ da sigara içiminin uzun yıllar bir erkek davranışı olarak algılandığını, bu nedenle bütün toplumlarda sigara içme sıklığının erkeklerde fazla olduğunu vurguladı. Dünya genelinde sigara içenlerin yüzde 80'inin erkek olduğunu, 15-20 yıl günde bir paket sigara içen insanın, akciğer kanserinden ölüm riski trafik kazasından ölüm riskinden 9 kat daha fazla olduğu,  1950'den bu yana kadınlarda akciğer kanserine bağlı ölümlerde yüzde 600 artış olduğunu ifade etti. Akciğer kanserinin 1987'den beri kadınlarda meme kanserini geçerek ilk sıraya yükseldiğini, sigara bırakıldıktan sonra kanser gelişme riski 5 yılda yüzde 50, 10 yılda yüzde 80 oranında azaldığını istatistiklerle anlattı.

Anamur Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Yusuf Taner KAFADAR ise kalın bağırsak kanserinde tarama yöntemleri ve tarama yaptırmanın önemini slayt gösterisi eşliğinde dinleyicilere anlattı.  Konferans sonunda sorular cevaplandırıldı. Konferansa katılan bayanlar rahatsızlıkları ile ilgili profesörlerle görüştü.

Bozyazı Belediye Başkanı Mehmet BALLI konferansın sonunda,  konusunda uzman doktorlarımıza çiçek takdim ederek teşekkür etti.

Toplantıya katılanlar böyle bir organizasyonu düzenlediği için Bozyazı Belediye Başkanı Mehmet BALLI’ya teşekkür ettiler.